Legyél boldog!

Állandó oldalak

Friss topikok

Itt a tavasz, indul a szezon, gyűjtöm a motivációt

2013.03.03. 19:32 Lzooltan

Végre eljött a március. Nagyon vártam, már elegem volt a télből. Sötét, hideg, latyakos, esős, szeles, depis, élhetetlen időjárás, amikor az egész napot sötétben töltjük, mert sötétben érünk be a munkahelyre és már szinte teljesen lement a nap, mire elindulunk haza. Nem csoda, hogy ilyenkor a béka futócipőjének talpa alá kerül a motiváció és az életkedv. Na de most, végre! Bár még messze a rövidgatyás időszak, mégis rengeteget jelent, hogy reggel süt a nap, és amikor munka után hazaérünk, nem az az első teendő, hogy felkapcsoljuk a lámpát. Apránként el lehet hagyni a tél kötelező kellékeit, idővel otthon maradhat a kesztyű, a sál, sőt, előbb-utóbb már a sapkára sem lesz szükség.

A napokban elővettem bringát, már szinte elfelejtettem, hogy hogyan működik. Ezen a télen kivételesen nem tekertem, helyette inkább a bkv-t választottam. Továbbra is úgy érzem, hogy sokkal-sokkal boldogabbak lennének az emberek, ha a depresszív tömegközlekedés helyett gyalog, futva, vagy kerékpárral indulnának munkába. Ez természetesen nem mindenkinek jelent alternatívát, de úgy gondolom, hogy a többség életében számos pozitív változást hozna, ha kiszállnának a négykerekű esernyőkből.

szabadság-szobor.JPG

De a lényeg: hamarosan itt a jó idő. Tegnap tekertem egyet a belvárosban, 20 km lett a vége. Felmentem a Szabadság-szoborhoz, a fél év kihagyáshoz képest meglepően jól ment a hegymenet, bár lefelé azért jobban esett. A pulzusomon viszont meglepődtem. Bringán eddig még nem mértem. Úgy gondoltam, hogy jóval alacsonyabb, mint futás közben, valahol 120-130 környékén. Ehhez képest a szokásos, 25 km/h körüli kényelmes városi tempó mellett végig 155-165 közötti értékeket mutatott az óra. Valószínűleg néhány alkalom után jobban vissza fogok szokni a bringára és valamivel alacsonyabb lesz, de ez akkor is túl magas.

A következő egy-két hétben, amíg reggel még fagy van, valószínűleg nem bringával járok majd dolgozni, de március közepétől szeretném teljesen kiváltani vele a buszozást. Illetve szeretném úgy betenni az edzésprogramba, hogy a nem futós napokon, plusz szombatonként elindulok egy-egy hosszabb tekerésre. Ez összesen havi 450-550 km-t jelent majd.

üröm.JPG7 hét van még hátra a Vivicittáig, ahol félmaratont fogok futni. A közel egyhavi betegeskedés és motivációvesztés miatt csak két hete kezdtem el újra a futást. Múlt héten a szokásosnál rövidebb távokra és kevesebbszer indultam el. Ezen a héten már többet vállaltam és jövő héttől visszaállok az eredeti edzéstervre. A kerékpározással ellentétben futás közben kezd normálissá válni a megcélzott pulzusnak megfelelő tempó. A korábbi 9, majd 8 perces tempóhoz képest a legutóbbi három futásom végén 7:30, 7:35 és 7:23 lett a végeredmény. Utóbbit ma értem el, 14,51 km-en. A Bécsi úton futottam végig, a Kolosy tértől a város széléig. Érdekes volt látni, ahogy a házszámok 50-től eljutnak 600-ig.

Tudtam volna tovább is menni ebben a tempóban, úgy érzem, hogy bőven maradtak még tartalékok. Most már biztosan tudom, hogy a Vivicittára fel tudok készülni úgy, hogy bőven a szintidőn belül leszek és a záróbuszos aggódás helyett a futásra tudok koncentrálni.

Menni fog ez, csak mindig meg kell találni az újabb és újabb motivációt, ami segít megtenni a következő lépést.

4 komment

Címkék: verseny motiváció futás 100kg félmaraton Vivicittá Mizuno

A bejegyzés trackback címe:

https://futoka.blog.hu/api/trackback/id/tr705114973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Erika Erika 2013.03.03. 19:52:43

Kedves Zoli!
Beleolvastam a blogodba és hihetetlen, amit elértél. Nézz vissza és szerintem az elég motiváció ahhoz, hogy tovább menj az általad kijelölt úton. Nagyon ügyes vagy, abba ne hagyd! Példaértékű, amit elértél!

iramszarvas 2013.03.03. 19:54:27

„Ezen a télen kivételesen nem tekertem, helyette inkább a bkv-t választottam. Továbbra is úgy érzem, hogy sokkal-sokkal boldogabbak lennének az emberek, ha a depresszív tömegközlekedés helyett gyalog, futva, vagy kerékpárral indulnának munkába.” Akkor???

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2013.03.03. 21:21:34

@iramszarvas: Zoli kifogyta az összes téli bringás cuccát, ezért nem bringázott :D

iramszarvas 2013.03.04. 10:14:50

@szancsurrr: Ez szép, csak nem indok. Nem kell speckó cuccokban bringázni, megfelelő ruházatot meg össze lehet turkálni, enm kell hozzá sok pénz. :)
süti beállítások módosítása